+31 (0) 6 531 485 43 contact@windmillfilm.com
Selecteer een pagina

SILENCE OF THE TIDES In Production
SILENCE OF THE TIDES is a feature documentary for international cinema release about the Unesco World Heritage Site, the Wadden Sea, one of the largest wetlands, tidal and coastal systems in the world.
A film about the relation between man and nature.
Directed by Pieter-Rim de Kroon & produced by Windmill Film, Amsterdam.

PERSBERICHT

Documentaire: “ZOUT vs ZOET”

De Vismigratierivier: een internationale reis dwars door de Afsluitdijk.

Filmmaker Hans den Hartog (van o.a. “De Vogelwachter; tijd bestaat niet, enkel tij”) gaat samen met producent Annemiek van der Hell van Windmill Film de documentaire “ZOUT vs ZOET” produceren. ZOUT vs ZOET wordt een documentaire over de totstandkoming en bouw van de Vismigratierivier, een ecoduct door de Afsluitdijk nabij de spuisluizen van Kornwerderzand. Den Hartog volgt het hele proces vanaf de start begin 2018, tot realisatie. ZOUT vs ZOET gaat omstreeks 2022 in première. Het filmproject wordt ondersteund door het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) * en de initiatiefnemers* van De Vismigratierivier.

Den Hartog filmt niet alleen de complete aanleg van de Vismigratierivier. Gedurende vier jaar volgt hij een aantal personen die een sleutelrol spelen in de realisatie van de Vismigratierivier. Zo laten beroepsvissers aan de zoute (Wadden) en de zoete (IJsselmeer) kant zien hoe zij inspelen op de veranderingen, gemaakt door mens en natuur. Ook de vissen zelf spelen een belangrijke rol. Zo is Den Hartog van plan om de migrerende vis vanaf de Waddenzee en het IJsselmeer, via de IJssel en de Rijn in Duitsland tot aan Zwitserland te gaan volgen vanaf een schip. Niet voor niets is de subtitel van de film: “De Vismigratierivier; een internationale reis dwars door de Afsluitdijk”. Sluitstuk in de film is het kunstproject ‘Happy Fish’ ofwel de Blije Vis van landschapsarchitect Bruno Doedens, waarbij opvallende roestvrij stalen vissen vanaf de Afsluitdijk het belang van wat zich onder water afspeelt, zichtbaar maken.

Wereldwijd uniek project
De Vismigratierivier is een permanente opening in de Afsluitdijk waar trekvissen 24/7 vrijuit door heen kunnen zwemmen om vanuit de Waddenzee het IJsselmeer te bereiken en andersom. Trekvissen hebben zoet- én zoutwater nodig voor hun levenscyclus. Door de aanleg van dijken en dammen, zoals de Afsluitdijk is dat niet of nauwelijks meer mogelijk. Dat is een belangrijke reden waarom het slecht gaat met trekvissen in het algemeen en de visstand in het IJsselmeer in het bijzonder. De innovatieve Vismigratierivier, nergens in de wereld is dit eerder zo gedaan, zorgt er, samen met het visvriendelijk spui-en schutssluisbeheer van Rijkswaterstaat, voor dat de Afsluitdijk weer open gaat voor vis.

Het project wordt gelijktijdig gerealiseerd met de renovatie van de Afsluitdijk en is eind 2022 gereed.

Zie ook: http://www.zoutvszoet.nl en http://www.vismigratierivier.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Annemiek van der Hell 06-53148543 contact@windmillfilm.com
Hans den Hartog 06-11952296  film@hansdenhartog.nl  www.DUCreations.nl

* De Nieuwe Afsluitdijk (DNA): De Vismigratierivier is onderdeel van het programma De Nieuwe Afsluitdijk (DNA). De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken we aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit.

*Initiatiefnemers Vismigratierivier: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, netVISwerk , It Fryske Gea en Het Blauwe Hart.

Bekijk de trailer

VERLOREN DOCHTERS – Een documentaire van Roy Dames. Uitzending 18 Februari 2016 door BNN op NPO3.

Jarenlang loopt regisseur Roy Dames mee met de stichting Stoploverboys.nu. Verloren Dochters volgt het verhaal van oprichtster Anita de Wit – van haar relatie met dochter Angelique die ten slachtoffer viel aan loverboys tot het ondersteunen van andere meisjes in het opbouwen van een nieuwe toekomst.  De film biedt inzicht in de moeilijke weg die de slachtoffers moeten doorstaan om afstand te nemen van hun verleden, als dit al überhaupt mogelijk is.

DANCIN’ THE CAMERA – Short film van Pieter Rim de Kroon. Choreografie van Marije Nie.

Een liefdesverhaal tussen een tapdanseres, een pianospeler en een 35mm filmcamera. Deze korte film verkent de mogelijkheden van de mechanische camera en analoge zwart-wit film en speelt met de relatie tussen fictie en werkelijkheid. In Dancin’ The Camera functioneert de camera niet slechts als medium, maar ook als karakter en decor. De choreografie laat de dromen van de danseres uitkomen en leert haar wat echt belangrijk is. Een ode aan tapdans en de magie van film – een klassieke en unieke combinatie.

NA DE ZOMER – Teledoc Campus, een film van Ingrid Kamerling.

Interview Radio 1: 18 februari 2016, 8.30 – 9.30 uur
Interview Jinek (NPO1): 19 februari 2016, 23.00 – 00.00 uur
Uitzending: 22 februari 2016, 00.10 uur (EO)

Na de zomer biedt een uniek inkijkje in de veranderende binnenwereld van gereformeerde jongeren als zij uitvliegen naar de grote boze buitenwereld. Een impressionistische film over reformatorische jongeren die na hun middelbare schooltijd hun beschermde omgeving verlaten en gaan studeren. Wat gebeurt er met ze als ze in een wereld komen waar het er zo anders aan toegaat dan wat ze thuis, op school en in de kerk hebben geleerd? In hun dagelijkse gesprekken met God uiten de scholieren hun twijfels en verlangens. Houden ze koers of raken ze het spoor bijster? Coproductie EO, Filmfonds, CoBO & WINDMILL FILM.

SPOKEN VAN VIGGO
Een documentaire van Walther Grotenhuis en Cinta Forger is geselecteerd voor de Dutch Competition en in premiere op het IDFA 2014. Ex-crimineel Viggo vraagt zich af hoe hij zich van een gevoelige jongen tot een harde misdadiger heeft kunnen ontwikkelen. Zijn zoektocht, waarin hij zijn 2 zussen meesleept in een pijnlijk proces naar een verborgen verleden, brengt geheimen uit hun incestueuze familie naar boven. Regie Walther Grotenhuis en Cinta Forger. Een coproductie van NCRV, CoBo & WINDMILL FILM.

Bekijk hier de trailer >>

LIVE BAIT SQUADRON
Documentaire van Klaudie Bartelink in coproductie met Learning By Action. 22 september 1914. Drie kolossale Engelse kruisers, bemand met 2297 reservisten en piepjonge zeecadetten, voeren onbeschermd voor de kust van Scheveningen. Daar werden ze verrast door een nog nieuw, vrijwel onbekend en vernietigend wapen: De Duitse U-boot. Deze film vertelt het verhaal over een van de grootste scheepsrampen uit de wereldgeschiedenis die plaatsvond vlak voor onze kust en die, verbazingwekkend genoeg, bijna geheel vergeten is.

FORENGIE…FORENGIE !
Een documentaire van Eline Flipse heeft realiseringsbijdrage gekregen van het Mediafonds.

OUDE BOMEN
Lees hier het interview met Deborah van Dam over haar documentaire Oude Bomen

EVEREST IN PEACE
Een minoritaire coproductie met de Belgische producent BULLIT PROOF CUPID. Korte animatiefilm van Joke van der Steen en Valere Lommel. Gefinancierd door het VAF en het NEDERLANDS FILMFONDS