Jasperina: Op Eenzame Hoogte
Regisseur Simone de Vries

Welke offers brengt een groots cabaretière om avond aan avond op het toneel te kunnen staan? Wat drijft Jasperina de Jong om 43 jaar als een malle te werken en dan ineens te stoppen- om zich terug te trekken in de bossen met haar hond?

Elke morgen stuurt Jasperina de Jong een sms’je naar haar zoon. “Ik ben er nog, hoor!”. Ze woont alleen in een bos en ze is behoorlijk op leeftijd (80). Haar zoon staat er op dat ze dagelijks contact zoekt. Niet dat ze op haar laatste benen loopt, oh nee! “Oude mensen zeggen weleens: rij jij nog auto? Daar word ik zo pisnijdig van. Je moet je ook niks aan laten praten. Zo’n ouwe zeikerd wil ik niet zijn, hoor.

Eén van de ‘Grande Dames’ van het cabaret, een ietwat hautaine, afstandelijke vrouw, die zang-technisch ongeëvenaard was. Jasperina heeft heel bewust zelf een punt achter haar carrière gezet. “Roem is zo vergankelijk, ik zag het gewoon gebeuren en besloot: ik stop er helemaal mee. Ik wilde niet uitfaden.”

De film wordt een intieme inkijk in het leven van Jasperina, gezien door haar familie: haar zoon Pelle, met wie ze een leven lang een moeilijke relatie heeft gehad en haar kleindochter Julia, nu ook musicalster.

Wie schuilt er achter dat ongenaakbare masker?

Regie: Simone de Vries
Montage: Mario Steenbergen
Lengte: 86 min.
Omroep: AVROTROS
Land: Nederland
Jaar: 2019