Feast

Tim Leyendekker IFFR 2021 lengte 84’

Er was muziek en wijn, maar er waren ook injectienaalden: kratten vol objecten van een plaats delict worden uitgestald op een tafel. Deze geestige maar sinistere openingsscène zet de toon voor Feast, de eerste lange speelfilm van Tim Leyendekker. Uitgangspunt is de verontrustende Groningse hiv-zaak, waarbij mannen tijdens feesten met voorbedachten rade werden gedrogeerd en geïnjecteerd met besmet bloed.
Feast is Leyendekkers eigen compromisloze proces van waarheidsvinding, langs diepe primaire emoties als lust, agressie en de behoefte aan geborgenheid.
Leyendekkers elegante en vernuftige film is als een stevige omhelzing waarbinnen verwondering plezier, verontwaardiging en afschuw alle ruimte krijgen. Elke gedachte krijgt haar eigen vorm. Verruimde drugsgebruik behalve de geest ook de wil? Kan instemming elastisch zijn? Theatrale monologen gaan moeiteloos over in het documentaire gestileerde alledaagse. De schuldigen worden bevraagd en aangemoedigd om na te denken over hun daden.

Soepel bewegen toon, ritme en kleur mee met verschillende perspectieven en dimensies. De locaties variëren van een sober conventioneel Hollandse woonkamer en een microbiologisch laboratorium tot een strand bij zonsopkomst. Ook verwijzingen naar Plato vinden hun plek. Tijdens de diens feestmaal Symposium wordt gefilosofeerd over oorsprong, aard en doel van Eros en vriendschap. Waar eindigt persoonlijk genot en begint de invasie van de ander? Kant het zijn dat een agressor slechts zocht naar een gevoel van thuiskomen?

Lengte: 84’
Genre: speelfilm
Regie: Tim Leyendekkers
Scenario” Tim Leyendekkers + Gerardjan Rijnders
Directors of Photography:
Aafke Beernink
Renier van Brummelen
Boris van Hoof
Claire Pijlman
Adri Schrover
Benito Strangio
Robijn Voshol
Sound recordists: Gerben Kokmeijer + Jeroen Leemans
Editing: Matte Mourik +time Leyendekker
Editing consultant: Katharina Wartena
Sounddesign: Hugo Dijkstal
Colourist: Laurent Fluttert
Producent: seriousFilm Marc Thelosen + Koert Davidse
Creative producer: André Schreuder
Line producer: Edgar F. Kapp

DVD Oude Bomen